Całkiem niedawno dowiedziałam się, że jest coś takiego jak portal Atlas Tastes. A w nim tysiące przepisów i setki rankingów potraw z całego świata. Zerknęłam, jakie są aktualnie najlepiej oceniane potrawy świata. Wiedząc, że wśród ciast, na liście Atlas Tastes na pierwszym miejscu jest polski sernik (nowojorski dopiero na 10.), ciekawa byłam, czy w rankingu potraw z całego świata znajdzie się bigos, czy nasze pierogi.
Niestety ani w pierwszej dziesiątce, ani nawet pięćdziesiątce czy setce (według stanu na 11.02.2023, ostatnia aktualizacja na portalu: 3.02.2023) nie ma nic polskiego. A królują oczywiście Włochy. I Hiszpania ze swoją szynką. Przyznam szczerze, że jeśli chodzi o 50 najlepszych potraw świata — jadłam naprawdę niewiele z nich. A Państwo?
10. ser parmezan (Parma, Włochy)
9. risotto z grzybami (Włochy)
8. naan z czosnkiem (rodzaj placka, Indie)
7. łosoś norweski (Norwegia)
6. pastel de Belem (tartaletki z ciasta cytrynowo-cynamonowego z kremem jajecznym, Portugalia)
5. rechta (cienki makaron z kurczakiem i sosem, Algieria)
4. jogurt bułgarski (Bułgaria)
3. wołowina argentyńska (Argentyna)
2. jamón 100% ibérico de bellota (szynka ze świnek karmionych w 100% żołędziami, Hiszpania)
1. pizza (Włochy)
Ranking najlepszych potraw świata od miejsca 11 do 50 miejsca to:
11. karē – curry w stylu japońskim (Japonia)
12. asado (pieczyste z Argentyny)
13. picanha ( polędwica z Brazylii)
14. jamón iberico (szynka hiszpańska w ogóle)
15. jamón iberico ( szynka ze świnek, których dieta w 50-75% składa się z żołędzi)
16. pastel de Nata (babeczka z z kremem jajecznym z nutą cynamonu, Portugalia)
17. kajmak turecki
18. guotie (smażone pierożki z wieprzowiną, Chiny)
19. garam Masala (mieszanka przypraw, Indie)
20. szaszłyk (Rosja)
21. soto (zupa, Indonezja)
22. gianduja (włoski krem czekoladowy z orzechami laskowymi, wynaleziony w Turynie)
23. curry phanaeng (tajskie curry, Tajlandia)
24. khao soi (zupa kokosowa, Tajlandia)
25. gui (koreańskie szaszłyki, Korea)
26. belgijska czekolada
27. ceviche mixto (sałatka z owoców morza, Peru)
28. leche tigre (napój rybny, Peru)
29. roti canai (warstwowy placek z patelni, Malezja)
30. prosciutto di San Danielle (szyneczka, Włochy)
31. shengjian mantou (pierożki, Chiny)
32. pieczeń po brytyjsku (najczęściej wołowina, Wielka Brytania)
33. tinginy (coś jak nasz blok czekoladowy, ale z Litwy)
34. fystiki eginas (najsłynniejsze pistacje z Grecji)
35. espetos (grilowane sardynki, Malaga, Hiszpania)
36. pampuszki (bułeczki na słodko lub wytrawnie, Ukraina)
37. tabaki z kurczaka (kurak smażony na specjalnej patelni tapa, Gruzja)
38. provoleta (grillowany ser, Argentyna)
39. focaccia di Regio col formaggio (focaccia nadziewana serem, Włochy)
40. zeytoon parvardech (oliwki+melasa z granatów + orzechy + czosnek + oliwa, Iran)
41. pan de bono (chleb z mąki z juki, sera i jajek, Kolumbia)
42. sałatka mechouia (grubo krojona cebula + papryka + czosnek + oliwa + kminek +czarny pieprz + ozdoba z jajek na twardo/tuńczyka, Tunezja)
43. ameijoas a Bulhao Pato (małże z sosem z: oliwy, czosnku, soku z cytryny i kolendry, Portugalia)
44. mutabal (dip z pieczonych bakłażanów, pasty tahini, soku z cytryny, jogurtu, czosnku i soli, podawany z pitą, Liban)
45. mequen (specjalnia chilijska papryka, wędzona i suszona, mieszana z kolendrą i solą, Chile)
46. culena skinka (zupa rybna, Wielka Brytania)
47. mostek grillowany w stylu środkowego Teksasu (USA)
48. prosciutto toscano (szyneczka, Włochy)
49. lepinja (chleb ze śmietaną i jajkiem, pieczony i podawany z mięsnym sosem (Europa Południowo-Wschodnia)
50. żeberka grillowane w stylu St. Louis (w marynacie na bazie pomidorów, USA).
Na 51 miejscu jest hummus. Dalej też przejrzałam i co? Nic polskiego, jak setka długa i szeroka…
Najnowsze komentarze