Zgodnie z mocno aktualnymi danymi ze strony tasteatlas.com polski sernik właśnie znalazł się na 1. miejscu w kategorii desery z sera. Uważam, że to nie lada wyróżnienie. I mamy co świętować, rozmawiając o ulubionych sernikach. Ciastach które — co tu kryć — uwielbiają gościć na wielkanocnych stołach.
Sernik sernikowi nierówny. Każdy robi inny, nie tylko jeśli chodzi o szerokość geograficzną. Powiedziałabym: co chatka, to zagadka, jak tu smakuje serniczek 🙂
Ale czy uwierzycie, że nasz rodzimy sernik wyprzedził sernik nowojorski (4 miejsce) i sernik japoński (5 miejsce)? A także grecką melopitę (8 miejsce) i niemiecki kasekuchen (9 miejsce)?
Serowe desery: światowe top 10
10. Misa řezy (Czechy)
(czekoladowy biszkopt, na nim masa serowa, a na niej czekoladowa polewa)
9. Kasekuchen (Niemcy)
(sernik na cienkim kruchym cieście, posypany cukrem pudrem)
8. Melopita (Grecja)
(Miodowy placek: na bazie mleka koziego/owczego, jajek i miodu)
7. Rákóczi túrós (Węgry)
(sernik na cienkim kruchym cieście, na wierzchu beza lub kratka z bezy)
6. Sernik baskijski (Hiszpania)
(z cukru, gęstej śmietany, jajek i serka śmietankowego – pieczony w wysokiej temperaturze, aż wygląda na przypalony)
5. Sernik japoński (Japonia)
(bardzo lekki i bardzo puszysty)
4. Sernik w stylu nowojorskim (USA)
(ma ponoć cięższą i gęstszą konsystencję od innych, bez nuty skórki cytryn czy pomarańczy)
3. Sfakianopita (Grecja)
(placuszko-naleśniki z dodatkiem sera serwatkowego)
2. Rasmalai (Indie)
(ze śmietanki, mleka, cukru i sera paneer, który ma mieć smak kardamonu, do tego migdały i szafran)
1. Sernik polski
(każdy wie, jaki jest najlepszy polski sernik – nie ma jedynie zgody, co do tego, czy ma być z rodzynkami czy bez..)
Najlepszy sernik, czyli…
W naszej nikt specjalnie za sernikami nie szaleje. Jeśli już, to za tymi na zimno, z galaretką. Ale. Najlepszy sernik, jaki jadłam mama kupowała w sklepie państwa Dąbrowów. Był niewielki, okrągły i dość wysoki. Ciemny czekoladowy spód i wierzch miały w sobie cudowne wiśnie. Między tymi czekoladowo-wiśniowymi warstwami — serniczek właściwy w sam raz słodki, delikatny, pyszka. Już bardzo dawno takiego ciasta nie widziałam nigdzie… Będzie ponad 20 lat.
BTW. Jeśli chodzi o zbliżającą się Wielkanoc, myślę, że prócz ulubionych babek Siedmioletniej, pokuszę się o próbę upieczenia któregoś z greckich wariantów sernika. Proszę bardzo: temat do rozmowy i dumania: jaki sernik to najlepszy sernik na świecie.
No proszę!
Ps. Ja lubię z rodzynkami 😉