Polski sernik: najlepszy na świecie

Zgodnie z mocno aktualnymi danymi ze strony tasteatlas.com polski sernik właśnie znalazł się na 1. miejscu w kategorii desery z sera. Uważam, że to nie lada wyróżnienie. I mamy co świętować, rozmawiając o ulubionych sernikach. Ciastach które — co tu kryć — uwielbiają gościć na wielkanocnych stołach.

Sernik sernikowi nierówny. Każdy robi inny, nie tylko jeśli chodzi o szerokość geograficzną. Powiedziałabym: co chatka, to zagadka, jak tu smakuje serniczek 🙂

Ale czy uwierzycie, że nasz rodzimy sernik wyprzedził sernik nowojorski (4 miejsce) i sernik japoński (5 miejsce)? A także grecką melopitę (8 miejsce)  i niemiecki kasekuchen (9 miejsce)?

Serowe desery: światowe top 10

10. Misa řezy (Czechy)  

(czekoladowy biszkopt, na nim masa serowa, a na niej czekoladowa polewa)

9. Kasekuchen (Niemcy)

(sernik na cienkim kruchym cieście, posypany cukrem pudrem)

8. Melopita (Grecja)

(Miodowy placek: na bazie mleka koziego/owczego, jajek i miodu)

7. Rákóczi túrós (Węgry)

(sernik na cienkim kruchym cieście, na wierzchu beza lub kratka z bezy)

6. Sernik baskijski (Hiszpania)

(z cukru, gęstej śmietany, jajek i serka śmietankowego – pieczony w wysokiej temperaturze, aż wygląda na przypalony)

5. Sernik japoński (Japonia)

(bardzo lekki i bardzo puszysty)

4. Sernik w stylu nowojorskim (USA)

(ma ponoć cięższą i gęstszą konsystencję od innych, bez nuty skórki cytryn czy pomarańczy)

3. Sfakianopita (Grecja)

(placuszko-naleśniki z dodatkiem sera serwatkowego)

2. Rasmalai (Indie)

(ze śmietanki, mleka, cukru i sera paneer, który ma mieć smak kardamonu, do tego migdały i szafran)

1. Sernik polski

 (każdy wie, jaki jest najlepszy polski sernik – nie ma jedynie zgody, co do tego, czy ma być z rodzynkami czy bez..)

Najlepszy sernik, czyli…

W naszej nikt specjalnie za sernikami nie szaleje. Jeśli już, to za tymi na zimno, z galaretką. Ale. Najlepszy sernik, jaki jadłam mama kupowała w sklepie państwa Dąbrowów. Był niewielki, okrągły i dość wysoki. Ciemny czekoladowy spód i wierzch miały w sobie cudowne wiśnie. Między tymi czekoladowo-wiśniowymi warstwami — serniczek właściwy w sam raz słodki, delikatny, pyszka. Już bardzo dawno takiego ciasta nie widziałam nigdzie… Będzie ponad 20 lat.

BTW. Jeśli chodzi o zbliżającą się Wielkanoc, myślę, że prócz ulubionych babek Siedmioletniej, pokuszę się o próbę upieczenia któregoś z greckich wariantów sernika. Proszę bardzo: temat do rozmowy i dumania: jaki sernik to najlepszy sernik na świecie.